Zanim przejdę do opisu wybranych olejów w kilku zdaniach opowiem o NNKT …

Oleje są produktami całkowicie naturalnymi, pozbawionym konserwantów, sztucznych zapachów, barwników, chemicznych składników.

Uzupełniają niedobory kwasów Omega 9, Omega 3 i 6 . Co ważne kwasy Omega 3 i 6 należą do tak zwanych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) czyli, takich których organizm sam nie wyprodukuje i muszą być dostarczane z zewnątrz !

Uwaga: Kwasy Omega 9 ( przede wszystkim kwas oleinowy) warunkowo zalicza się do NNKT – organizm ludzki posiada enzymy służące do ich produkcji, ale osoby starsze i obciążone chorobami wątroby nie są w stanie wytworzyć tych związków w dostatecznych ilościach.

Do Kwasów Omega 3 zaliczamy kwas alfa linolenowy natomiast do Kwasów Omega 6 zaliczamy Gamma Linolenowy i Linolenowy.

 

Dlaczego tak ważne są NNKT ?

Są dwa elementy w naszych organizmach, które odpowiadają za zatrzymywanie wody w skórze czyli za TEWL w pełnej nazwie: transepidermalną utratę wody to sebum czyli ludzki łój oraz cement komórkowy. No dobrze a gdzie te NNKT ? Cement międzykomórkowy zbudowany jest z ceramidów a NNKT są częściowo wbudowane w ich struktury.  Dlatego też z

punktu widzenia pielęgnacji skóry są tak ważne, chronią ją w końcu przed wysuszeniem. A w końcu gdy skóra ma odpowiedni poziom nawilżenia jest skórą zdrową, napiętą, elastyczną a procesy jej starzenia przebiegają wolniej. Mało tego, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne są także w ludzkim łoju, regulują jego skład – zbyt gęsty może zatykać gruczoły i mieszki włosowe a tym samym rozwijają się bakterie i wówczas może pojawić się trądzik, gdy go zbyt mało następuje wspomniany TEWL, pogrubienie naskórka, łuszczenie się.

Kwasy omega-3 i omega-6 zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych, ujędrniają i odżywiają skórę, wzmacniają paznokcie i włosy, a także przyspieszają gojenie się ran.

 

Bardzo ogólnikowo możemy powiedzieć, że NNKT działają na skórę odżywczo, nawilżająco, regenerują, łagodzą podrażnienia, przyspieszają proces gojenia się ran, działają przeciwzmarszczkowo i opóźniają procesy starzenia się skóry, przyspieszają odnowę komórkową.

 

 

 

Poniżej przedstawiam skrótowy opis wybranych  - chyba najpopularniejszych olejów do pielęgnacji skóry:

 

Olej Ze Słodkich Migdałów (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

Nadaje się do każdego rodzaju skóry, ze szczególnym wskazaniem suchej i wrażliwej (w tym skóry noworodków)

Właściwości Oleju ze Słodkich Migdałów BIO:

  • składa się z takich kwasów tłuszczowych jak: oleinowy: 43,8-77,0%; linolowy: 20,0-44,5%; palmitynowy: 4,5-9,8%; stearynowy: 2,1-4,0%.
  • Dzięki dużej zawartości NNKT bardzo dobrze zmiękcza i wzmacnia warstwę lipidową
  • odżywia i ujędrnia,
  • świetny nawilżacz i zastępca balsamu, bardzo dobrze się wchłania, lekki – nie pozostawia tłustej warstwy
  • nie powoduje alergii (nadaje się nawet dla niemowląt)
  • odbudowuje mikroflorę skóry, odmładza i wygładza skórę
  • dostarcza witamin A i E
  • łagodzi pieluszkowe zapalenia skóry, odparzenia, ciemieniuchę, stany zapalne, leczy łuszczyce, egzemę
  • wyrównuje koloryt
  • do pielęgnacji włosów i paznokci
  • niweluje cienie pod oczami i oparzenia słoneczne,
  • usuwa makijaż

 

Olej Arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil)

 Polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej z oznakami starzenia oraz cery suchej i odwodnionej, wymagającej regeneracji.

Właściwości Oleju Arganowego:

Zawiera przede wszystkim kwas linolowy (29-36%) należący do wielonienasyconych kwasów z grupy omega-6 oraz oleinowy (43-49%), – mononienasycony kwas z grupy omega-9.

  • nawilża, odżywia, ma działanie przeciwzmarszczkowe
  • neutralizuje wolne rodniki
  • przyspiesza gojenie ran i stanów zapalnych (również trądziku)
  • dostarcza witamin
  • odbudowuje strukturę skóry i włosów, łagodzi suchość i swędzenie skóry głowy
  • nie alergizuje
  • ma działanie przeciwzapalne i gojące
  • reguluje pracę gruczołów łojowych

 

Olej Jojoba (Simmondsia Chinensis Seed Oil)

Idealny dla każdego typu cery i nie powoduje reakcji alergicznych lub podrażnień

Jest doskonale tolerowany przez dwa skrajne typy skóry, zarówno suchą jak i tłustą. Ze względu na brak jakichkolwiek reakcji uczuleniowych z jego strony, bywa również wykorzystywany do pielęgnacji cery alergicznej i nadwrażliwej.

Właściwości Oleju Jojoba:

  • Reguluje wydzielanie sebum, nie zapycha porów,
  • Natłuszcza i odżywia,
  • Regeneruje włosy, skórę i paznokcie, działa nawilżająco,
  • Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco.
  • Działa bakteriostatycznie - przedłuża trwałość kosmetyku,
  • Doskonale się wchłania,
  • Przyspiesza gojenie ran i stanów zapalnych (również trądziku),
  • Idealny na poparzenia słoneczne,
  • Zapobiega powstawaniu rozstępów,
  • Leczy reumatyzm (zawiera kwas mirystynowy)
  • Naturalny filtr przeciwsłoneczny o faktorze około 4.


Olej z pestek malin (
 Rubus idaeus seed oil)

 Dla cery suchej, mieszanej, tłustej, bądź trądzikowej również dojrzałej, szarej, odwodnionej.

 Właściwości Oleju z Pestek Malin:

  • Bogate źródło witaminy E, która jest  naturalnym antyoksydantem, hamującym oznaki starzenia się skóry - spłyca zmarszczki i bruzdy, wygładza i rozjaśnia,
  • Olej sam w sobie nie nawilża, ale chroni skórę przed nadmierną utratą wody i wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, w połączeniu z  humektantami (aloes, kwas hialuronowy, pantenol, gliceryna) jest doskonałym kosmetykiem nawilżająco-natłuszczającym.
  • Ma on bardzo korzystny rozkład kwasów tłuszczowych - aż 80% jego składu to kwasy omega-6 i omega-3, które regulują ilość sebum, upłynniają łój i tym samym zapobiegają powstawaniu zaskórników,
  • Dodatkowo oba kwasy linolowy i alfa-linolenowy zastosowane na skórę, wykazują działanie rozjaśniające i hamujące produkcję melaniny - brązowego barwnika skóry, który produkowany w nadmiarze pod wpływem słońca powoduje tworzenie nieregularnych przebarwień.
  • Kwasy te zaliczane są również do składników zwiększających penetrację substancji aktywnych w głąb skóry,
  • Zawiera także inne silne przeciwutleniacze, jak karotenoidy oraz flawonoidy, w tym elagotaniny, będące prekursorem kwasu elagowego, składnika o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym oraz chroniącym DNA (materiał genetyczny) komórek, a także posiadającym własności antybakteryjne i antyseptyczne oraz antypigmentacyjne, chroniące przed przebarwieniami,
  • Nie zapycha porów i nie powoduje reakcji alergicznych,
  • Szybko się wchłania i nie barwi skóry,
  • Wykazuje on genialne właściwości przeciwzapalne, regenerujące, łagodzące -  doskonale łagodzi podrażnienia wszelkiej maści - czy to stany zapalne, czy podrażnienia po goleniu, czy skóra poparzona słońcem,
  • Sprawdza się także w przypadku włosów suchych i puszących się,
  • Jest naturalnym filtrem UV, a więc zapobiega powstawaniu przebarwień i fotostarzeniu,

  

Olej z owoców Dzikiej Róży (Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil)

ROSA MOSQUETA, Róża Rdzawa

 skóry mieszanej, tłustej, trądzikowej a także suchej, wrażliwej, ze zmarszczkami, po opalaniu,

Właściwości Oleju z Dzikiej Róży:

  • zawiera 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego, kwasy omega-6 i omega-3 oraz witaminę A, E i C
  • Odżywia i regeneruje skórę,
  • Wspomaga syntezę kolagenu,
  • Przeciwdziała skutkom starzenia się naskórka, wygładza
  • Nawilża i chroni skórę przed utratą wilgoci
  • Wpływa pozytywnie na wygląd i koloryt cery, zmniejsza przebarwienia,
  • Likwiduje drobne naczynka i chroni przed uszkodzeniem, pomocny przy leczeniu trądziku rózowatemu ( wysoka zawartość witamin A i C)
  • Chroni przed wolnymi rodnikami, wygładza drobne zmarszczki
  • Ujędrnia,
  • Wygładza drobne zmarszczki
  • Ma działanie przeciwzapalne, ochronne i regenerujące,
  • Pomaga przy leczeniu trądziku
  • Na blizny, także potrądzikowe, oparzenia i rozstępy– dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych (linolowego, linolenowego)



Naturalny skwalan z oliwy z oliwek  (Squalane)

do skóry suchej, cienkiej, odwodnionej, delikatnej, wrażliwej, alergicznej ale także mieszanej a nawet tłustej, cery trądzikowej (redukuje przebarwienia, blizny potrądzikowe) skóry podrażnionej, po opalaniu, do skóry atopowej i z egzemą, do skóry wokół oczu, na powieki

Wyciąg 100% z oliwy z oliwek
Ratunek dla skóry w każdym wieku

  • Skwalan to wyjątkowy, bezbarwny i bezzapachowy olej, który jest składnikiem ludzkiego sebum, ochronnej warstwy tłuszczowej naszej skóry,
  • Regeneruje, odbudowuje płaszcz lipidowy, zapobiegając nadmiernemu parowaniu wody z naskórka,
  • Skwalan odżywia skórę witalnymi składnikami,
  • dostarczając substancji odżywczych,
  • ponadto przedłuża działanie witamin A i E, koenzymu Q10,
  • Szybko się wchłaniania,
  • Nawilża, wygładza

 

Olej z opuncji figowej (Opuntia Ficus Indica Seed Oil)

często nazywany naturalnym botoksem

Każdy rodzaj skóry, również na delikatne okolice oczów, ust, szyi, dłoni

Idealny do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, odwodnionej, ze zmarszczkami

 Właściwości Oleju z Opuncji Figowej:

  • Nie powinen wywołać alergii
  • Normalizuje pracę gruczołów łojowych
    Wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zmniejsza głębokość już powstałych zmarszczek i chroni przed nowymi poprawia napięcie, koloryt i nawilżenie skóry
    Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry – działanie antyoksydacyjne
    Wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze,
    Zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrznie, która spada wraz z wiekiem,
    Łagodzi procesy zapalne, podrażnienia, stymuluje regenerację skóry,
    Odpowiedni w pielęgnacji delikatnej skóry oczu, poprawia mikrocyrkulację krwi,
  • Zmniejsza „worki pod oczami”,
  • Zmniejsza pory, blizny, przebarwienia - rozbija złogi pigmentacyjne,
  • Wspomaga ochronę przeciwsłoneczną
  • Bardzo wydajny wystarczą dwie krople aby posmarować całą twarz
  • Większa zawartość witaminy E niż w oleju arganowym

 

Olej rokitnikowy (Hippophae rhamnoides Oil)

skóra sucha, dojrzała, popękana, podrażniona, naczyniowa

Właściwości Oleju Rokitnikowego:

  • Dość gęsty
  • Jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, zawiera duże ilości witaminy A i E !
  • Odżywia skórę,
  • Rozświetla,
  • Uelastycznia skórę,
  • Odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie
  • Działa silnie regeneracyjnie. Przyspieszają gojenie się wszelkich zmian skórnych i blizn, m. in. trądzikowych, hormonalnych, pooparzeniowych
  • Zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną (UVA, UVB i Gamma).
  • Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
  • Ma też silne działanie łagodzące oparzenia słoneczne i wspomaga regenerację poparzonej skóry.
  • Dla włosów osłabionych, zniszczonych, bez połysku
  • Olej barwi skórę – może być stosowany jako naturalny samoopalacz

 

Olej z nasion bawełny (Gossypium (Cotton) Seed Oil)

cera sucha, odwodniona,  z pierwszymi oznakami starzenia się, wrażliwa, trądzikowa

Właściwości oleju z Nasion Bawełny:

  • nie zapycha porów,
  • regeneruje, nawilża, zmiękcza, uelastycznia skórę,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wygładza włosy, domyka łuski, świetny dla włosów suchych, łamliwych, z rozdwojonymi końcówkami, zapobiega puszeniu, zmiękcza I dodaje blasku,
  • zawiera grupę tokoferoli – silnych antyoksydantów,
  • 75% kwasów nienasyconych: linolowy i oleinowy ale także zawiera kwas palmitynowy dzięki czemu jest w miarę stabilny – eliminują wolne rodniki



Olej Inca Inchi (Plukenetia Volubilis Seed Oil)

Skóra sucha, odwodniona i dojrzała, skóra podrażniona, swędząca, alergiczna, tłusta, trądzikowa

Właściwości Oleju Inca Inchi:

  • redukuje nadwrażliwość skóry, jest odpowiedni do zastosowania przy cerze atopowej, wrażliwej, łuszczącej się, podrażnionej,
  • charakteryzuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych, niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 wśród wszystkich olejów jadalnych. Jest to olej zaliczany to tzw. bio-olejów, czyli olejów dobrze przyswajanych przez skórę. zawartość kwasów Omega-3 sięgająca nawet do ok. 60%, przy jednoczesnej stabilności i trwałości oleju.
  • Ogółem zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może sięgać nawet do 98% masy oleju, co jest niespotykane w żadnym, innym oleju roślinnym. Dzięki kwasom omega 3,6 i omega 9 ma Działanie przeciwzapalne, regenerujące, zapobiega utracie wody z naskórka,
  • Oddziałuje on na dużo głębsze warstwy skóry niż pozostałe oleje, dostarczając skórze właściwej witamin (A i E)  - zwalcza wolne rodniki, redukuje przebarwienia, wpływa na produkcję kolagenu, wspomaga leczenie trądziku witamina A
  • do zniszczonych farbowaniem i przesuszonych włosów, miękkość, jedwabistość I blask,
  • w prewencji i zmniejszaniu rozstępów (w trakcie ciąży i po)
  • doskonały kosmetyk pod oczy –  nie tylko nawilża, ale także napina skórę i spłyca istniejące zmarszczki (doskonały na tzw. kurze łapki)

 

Olej laurowy (Laurus Nobilis Fruit Oil)

Znany od stuleci olej z liści wawrzynu szlachetnego o ciemnozielonej barwie i intensywnym zapachu. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Olej laurowy znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych, jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry – działa oczyszczająco, ściągająco, bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Zawarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie ran i łagodzi objawy łuszczycy, pielęgnuje włosy i paznokcie.

 

Olej Awokado (Persia Gratissima Oil)

skóra sucha, zniszczona, łuszcząca się z egzemami

Właściwości Oleju z Awokado:

  • Niezwykle odżywczy i regenerujący - Zawiera on komplet witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 - kwas foliowy), witaminę A w postaci karotenów, witaminę E, C, D i K. Dodatkowo zawiera również komplet minerałów (magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk).
  • bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-6, które wzmacniają naturalną barierę ochronną skóry, dzięki czemu skóra sucha i zniszczona ulega regeneracji i nie traci wilgoci.
  • Zielony kolor, olej z awokado zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, zielonemu barwnikowi - chlorofil działa antyoksydacyjnie, czyli pomaga zwalczać wolne rodniki, jak również wykazuje on działanie antybakteryjne i gojące, dzięki temu olej z awokado działa przeciwzapalnie i gojąco na skórę.
  • Może być także stosowany jako olej pod oczy - zmniejsza wiotkość i suchość skóry, redukuje cienie i worki.
  •  
  • Olej ten może być także stosowany jako kompres na zniszczone i suche dłonie.
  • Wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową
  • wcierany w skórę głowy wspomaga walkę z wypadającymi włosami
  • bogaty w szereg witamin odżywia i wzmacnia cebulki włosowe,
  • polecany do olejowania bardzo zniszczonych włosów - doskonale nabłyszcza, zamyka pory włosa,

 

 

Olej konopny (Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil)

Skóra przetłuszczająca się, trądzikowa, podrażniona, z atopowym zapaleniem skóry, dojrzałej, z przebarwieniami

Właściwości Oleju Konopnego:

  • Olej konopny to jeden z tych naturalnych olejów, po które warto sięgnąć, gdy chcesz zadbać o urodę. Zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w doskonałej proporcji 1:3.oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały. 
  • Zawiera także: witaminy A, E, K oraz D, Wapń, Potas, Magnez, Miedź, Fosfor, Witaminy B1, witaminę B3, witaminę B5, witaminę B9, Witaminę D, kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, a także proteinyWitaminę E, 10 aminokwasów niezbędnych do budowy białek…
  • Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci, a naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne.
  • Dzięki zawartości NNKT utrzymuje ją w dobrej kondycji, poprawia też odporność na działanie czynników zewnętrznych, w tym wiatru, mrozu i słońca.
  • Łagodzi stan zapalny przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i egzemie. Niweluje uciążliwy świąd skóry przy dermatozach, zwłaszcza AZS, a także przy alergiach skórnych.
  • Zmniejsza ryzyko podrażnień
  • Regeneruje skórę, zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek.
  • Poprawia koloryt skóry, zmniejsza przebarwienia i intensywnie wygładza skórę, zapobiega także pojawianiu się nowych przebarwień na skórze,
  • Odżywia skórę.
  • Reguluje wydzielanie sebum, co wspomaga leczenie trądzikowych zmian zapalnych.
  • Przywraca elastyczność cery, jej prawidłowe nawilżenie.
  • Zmiękcza i wygładza skórę.
  • Pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego, zabezpieczając skórę przed działaniem promieniowania UV.
  • Stosowany na skórę głowy stymuluje wzrost włosów, stosowany na włosy dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.
  • nie zatyka porów


Olej Marula (
Sclerocarya Birrea Seed Oil)

Cera dojrzała, sucha, spierzchnięta, z przebrawieniami, stanami zapalnymi

Właściwości Oleju Marula:

  • W składzie oleju marula znajdują się kwasy tłuszczowe omega – 9, Kwasy tłuszczowe zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry,
  • witamina C rozświetla skórę, łagodzi stany zapalne i jest silnym przeciwulteniaczem.
  • Witamina E i flawonoidy mają działanie przeciwstarzeniowe i regenerujące, dodatkowo flawonoidy stosowane są w kuracjach antytrądzikowych
  • chroni skórę przed promieniowaniem UV, wspomaga syntezę kolagenu i wpływa korzystnie na odbudowę skóry
  • silne właściwości regenerujące, Jego działanie jest porównywalne z olejem arganowym
  • nadaje się na okolice oczu
  • wykazuje wysoką biozgodność ze skórą, lekka konsystencja, szybko pokonuje barierę naskórka - szybka się wchłania i nie zatyka porów
  • środek wspomagający podczas leczenia łuszczycy, czy egzemy; ma wpływ na świeże blizny, m.in. zwiększając ich elastyczność
  • odporny na utlenianie
  • Sprawdzi się też w walce z rozstępami i cellulitisem
  • można również na włosy – regularnie wcierany w końcówki nawilży je, wzmocni i wygładzi, używać go mogą też posiadacze cienkich włosów.